Paleolit táplálkozásról röviden

A paleolit táplálkozás étrend és egyben életforma is, az irányzat képviselői által tudományosnak tartott, az autentikus tudomány által nem igazolt kutatásokkal rekonstruálta a paleolitikumban élő ősemberek és a ma élő környezeti népek táplálkozását és életmódját.

Evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás és betegségek kapcsolatát a történelemben visszamenőleg a mai legújabb tudományos kutatások segítségével.

Abból az evolúciós megfontolásból merít, hogy a földművelés által bevezetett tápanyagokhoz az emberi szervezet nem tudott adaptálódni.

1975-ben, az elsők között Walter L. Voegtlin gasztroenterológus könyve foglalkozott a paleolit kori étrenddel mely megítélése szerint javítaná a modern kori ember egészségét.

staffan_paleo.jpg

1989-ben svéd orvosok és tudósok, köztük Staffan Lindeberg, végeztek tudományos felméréseket a nem  nyugati kitavai lakosság körében a Pápua Új-Guinea-i Trobriand-szigeteken. A Kitava tanulmány azt találta, hogy ez a népesség nem szenved e betegségekben, mint a szívbetegség stroke, ischaemia, cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízottság. 1993-ban tették közzé vizsgálati eredményeiket, mindezek után számos tudományos publikáció jelent meg, hogy a nyugati betegségek kapcsolatban állnak a táplálkozással.

Lindeberg 2003-ban egy svéd nyelvű orvosi tankönyvben ismertette tanulmányait.

2010-ben az átdolgozott, frissített változata jelent meg, ami felkeltette a tudósok, a laikusok érdeklődését.

Több mint 2000 hivatkozást idéz,átfogó tudományos vizsgálatok eredményeit,melyek azt bizonyítják, hogy a nyugati betegségek összefüggnek azzal, amit az emberek esznek.

A paleo étrend mozgalom egyik kidolgozója Dr. Loren Cordain,az evolúciós elveket valló modern étrendi ajánlásokra fekteti a hangsúlyt.

Hazai "forradalmára" Szendi Gábor.