Paleolit diétáról

A paleolit diéta ősidők óta a természetben előforduló élelmiszerek fogyasztására összpontosít, amelyet a vadászó-halászó, gyűjtögető őseink is fogyasztottak.

Az eredeti diéta szigorú útmutatásokat tartalmaz, arra vonatkozóan, hogy mit szabad és mit nem lehet fogyasztani.

Az 1970-es években fogalmazódott meg, azóta orvosok, kutatók,dietetikusok kiigazították ezt a diétát hogy minél jobban illeszkedjen az emberek igényeihez.

A sportolók számára Loren Cordain a Colorado University professzora engedélyezte a magas glikémiás indexű élelmiszereket és keményítőt tartalmazó ételek fogyasztását, egy diétázó vagy cukorbeteg számára ezeket kerülni kell. A diétának azóta több különböző típusa van számos alternatívát nyújt az átlagembereknek.

paleo-tal_2.jpg

A diéta segítségével teljes értékű táplálkozást folytatunk, amely egészséges sovány húsokat,halakat, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat,dióféléket tartalmaz.

Minél több színt vigyünk az étkezésbe, így az étrendünkben legyenek piros bogyós gyümölcsök,zöld leveles növények, sárgarépa, paprika, banán, citrusok.

Ételeink között ne legyen kenyér, gabonafélék, tészták, tejtermékek, cukrok és só is csak a napi szükségletnek megfelelő mennyiségű . Szintén tiltottak a keményítőt tartalmazó zöldségek és hüvelyesek, a burgonya, a bab, a mogyoró és a borsó.

Ha a paleolit étrend mellett döntünk, akkor fontos arra figyelnünk, hogy mindennap fogyasszunk húst és zöldségeket, valamint gyümölcsöket.