A paleolit étrendről röviden

A paleolit étrend a vadászó-gyűjtögető  táplálkozásra alapszik, amely egy modern táplálkozási terv alapján a feltételezett ősi étrend, a vadon élő állatok és növények feldolgozásával készíthető el.

Evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás illetve betegségek kapcsolatát a történelemben visszamenőleg a mai legújabb tudományos kutatások segítségével. Abból a megfontolásból merít, hogy a földművelés által bevezetett tápanyagokhoz az emberi szervezet nem tudott adaptálódni.

A paleolit étrend főleg hal, fűvel táplált állatok húsa, zöldségek, gyümölcsök, gombák, tojás, olajos magvak /mandula kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye/ gyökerek és a héjas gyümölcsökből áll.

paleo-diet.jpg

Kizárja: a gabonaféléket, hüvelyeseket, tejtermékeket, finomított sót, finomított cukrot, keményítő tartalmú zöldségeket, /burgonyafélék/  a feldolgozott olajat, és a készételeket.

 

 

Elsők között Walter L. Voegtlin gasztroenterológus könyve foglalkozott vele, amelyben azt sugallja, hogy a paleolit kori étrend javítaná a modern kori ember egészségét. Azt állította, hogy az ember egy "húsevő állat", amely a vadállatokhoz hasonlóan, elsősorban fehérjét, zsírokat és csak nagyon kevés szénhidrátot fogyasztott. Saját diétás recepteket dolgozott ki emésztési problémákkal küszködőknek.

Őseink közel 300 olyan növényt fogyasztottak (virágok, hajtások), melyek ma is elérhetőek, érdemes ezeket újra felfedezni. Használjuk ki a leveles zöldségek előnyeit, együnk sok gyógynövényt és szélesítsük fűszernövényeink skáláját.