Paleolit táplálkozás

A paleolit táplálkozás egy egyszerű étrend, a természetben megtalálható élelmiszerek fogyasztására épül.

A paleolitikumban élő ősemberek és a ma élő környezeti népek táplálkozását és életmódját,rekonstruálta a történelemben visszamenőleg a mai legújabb tudományos kutatások segítségével.

Abból az evolúciós megfontolásból merít, hogy a földművelés által bevezetett tápanyagokhoz az emberi szervezet nem tudott adaptálódni.

Minden populáció egyedei eltérőek, egyéniek, egyéni tulajdonságok előnyös vagy előnytelen volta biztosítja a fennmaradást.

periodic-table-of-paleo-food.jpg

A paleo étrend egyik kidolgozója Dr. Loren Cordain, aki számos könyvet írt a témában. Könyveiben az evolúciós elveket valló modern étrendi ajánlásokra fekteti a hangsúlyt. Hazai "forradalmára" Szendi Gábor pszichológus.

A paleolit étrend főleg hal, fűvel táplált állatok húsa, zöldségek, gyümölcsök, gombák, tojás, olajos magvak /mandula kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye/ gyökerek és héjas gyümölcsökből áll.

Kizárja a gabonaféléket, hüvelyeseket, tejtermékeket, finomított sót, finomított cukrot, keményítő tartalmú zöldségeket, /burgonyafélék/ a feldolgozott olajat, és készételeket.

Ha a paleolit étrend mellett döntünk, akkor fontos arra figyelnünk, hogy mindennap fogyasszunk húst és zöldségeket, valamint gyümölcsöket.

Őseink közel 300 olyan növényt fogyasztottak (virágok, hajtások), melyek ma is elérhetőek, érdemes ezeket újra felfedezni magunknak. Használjuk ki a leveles zöldségek előnyeit, együnk sok gyógynövényt és szélesítsük fűszernövényeink skáláját.

Olajokat kell használnunk, melyek gyümölcsökből vagy magokból lettek kivonva.

Ezek: olívaolaj, avokádóolaj, kókuszolaj, mandulaolaj, mogyoróolaj .