Paleolit táplálkozás a gyakorlatban

A paleolit étrend az 1970-es években került a figyelem középpontjába, a nyugati életmód és táplálkozás világméretű terjeszkedése a 19. század közepén kezdődött meg, a civilizációs betegségek a 20. és 21. században járványszerű növekedésnek indultak.

edzes_fogyokura.jpg

Egyre több ember túlsúlyos. A paleolit táplálkozás egy életforma is egyben. Teljesen át kell alakítanunk étkezési szokásainkat, ha változtatni szeretnénk eddigi életünkön. Fontos kiemelni, hogy nemcsak az étrendet kell átalakítani, hanem rendszeres és aktív sporttal teli életvitelt is kell élni ahhoz, hogy hosszútávon is egészségesek maradjunk.

Az elvégzett kutatások, tanulmányok alátámasztják, hogy a paleolit táplálkozással javíthatunk ételvitelünkön.

 

Loren Cordain, a Colorado State University professzora és a paleo diéta legismertebb támogatója szerint testünk genetikailag programozott paleolit őseink életmódjára, és biológiailag ez az étrend felel meg leginkább a szervezetünknek, mivel természetesen biztosítja a tápanyagok megfelelő egyensúlyát és csökkenti a krónikus betegségek előfordulásának kockázatát.

Az étrend elsősorban olyan ételeket engedélyez amelyek a természetben előfordulnak és évezredek óta elérhetőek voltak a halászó-vadászó-gyűjtögető életmódot folytató őseink számára.

A sovány húsokat, zsírokat, halféléket, tenger gyümölcseit kagylót, tojást, olajos magvakat, csonthéjas gyümölcsöket, (mint a mandula, kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye), gyökereket, gombát, zöldséget és gyümölcsöt, hidegen sajtolt növényi olajokat mint az olívaolaj,és a kókuszzsír fogyasztását javasolja.

Modernkori körülmények között lehetőleg fűvel táplált állatok húsát fogyasszuk, és együnk sok vadvízi halat.

A sovány húsokból származó fehérje erős izomzatot, masszív csontozatot és optimális immunrendszert eredményez,és csökkenti az éhség érzetet.

A gyümölcsök, a zöldségek gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban.

A diófélékből, magokból, avokádóból, olívaolajból, halolajból származó egészséges zsírok jelentősen csökkentik a túlsúlyosság, a rák és a szívbetegségek kockázatát.

A paleo étrend kizárja a nagy glikémiás indexű és telítettségű ételek fogyasztását mint a gyorsan felszívódó szénhidrátokat.

Ne fogyasszunk cukorféléket mint a répacukor, nádcukor, fruktóz. Gabonaféléket mint a búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok. Keményítő tartalmú zöldségeket,a burgonyaféléket. Tej és tejtermékeket. Hüvelyeseket mint a babfélék, borsók, szója, amerikai mogyoró. Növényi olajok közül a hidrogénezett növényi olajakat, transzzsírt, margarint,és a készételek fogyasztását is kizárja.

Támogatói szerint a fehérjékben és rostokban gazdag étrend megfelelően szabályozza a vércukorszintet, továbbá megakadályozza az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Ellenzők is akadnak bőven, akik megkérdőjelezik a fenti elméletet.

A táplálkozási szakértők régóta méltatják a teljes értékű ételeken, a sovány húsokon, a gyümölcsökön és a zöldségen alapuló étrendet, amelyben kevesebb cukrot, sót és mesterségesen feldolgozott ételt veszünk magunkhoz, az is igaz, hogy a modern paleo étrend hosszú távú hatásai jelenleg még nem ismeretesek.