A paleolit diéta

A paleolit étrend egy olyan diéta, amely, a 10 ezer évvel ezelőtt élt vadászó-gyűjtögető ősemberek és a ma élő környezeti népek természetes étrendjét és életmódját, rekonstruálta a klasszikus táplálkozástudomány által nem igazolt kutatások alapján.

Loren Cordain, a Colorado State University professzora és a paleo diéta legismertebb támogatója szerint klinikai kutatások bizonyítják, hogy a paleo étrend hosszú távon csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, normalizálja a vérnyomást, megszünteti a szervezetben lévő gyulladásokat, segít a fogyásban, eltünteti a pattanásokat, valamint jó közérzetet és kiváló fizikai-szellemi teljesítményt biztosít.

A diéta elsősorban olyan ételeket engedélyez, amelyek már a paleolit kor embere számára is elérhetőek voltak, vagyis húst, halat, kagylót, tojást, dióféléket, gyökereket, gombát, zöldséget és gyümölcsöt.

Modernkori körülmények között lehetőleg zöld növényekkel táplált állatok húsát fogyasszuk, és együnk sok vadvízi halat.

egeszseges_fogyas.jpg

A diéta támogatói szerint elsősorban vizet igyunk.

Az előírások szerint a tápanyagbevitel 50-60%-ban állati eredetű és 50-40%-ban növényi eredetű zöldség, gyümölcs legyen, és mindehhez magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalom párosuljon.

A paleo diéta kizárja a nagy glikémiás indexű és telítettségű ételek fogyasztását mint a gyorsan felszívódó szénhidrátokat.

Ne fogyasszunk cukorféléket, répacukor, nádcukor, fruktóz, gabonaféléket búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok,keményítő tartalmú zöldségeket, burgonyafélék tej és tejtermékek,hüvelyeseket babfélék, borsók, szója, amerikai mogyoró,növényi olajokat hidrogénezett növényi olaj, transzzsír, margarin, és a készételeket.

Támogatói szerint a fehérjékben és rostokban gazdag étrend, rendszeres testmozgás mellett, megfelelően szabályozza a vércukorszintet, továbbá megakadályozza az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.