Paleolit táplálkozás és mindennapi világunk
A paleolit táplálkozás kapcsán felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a genetikailag kódolt képességeinkkel, hiszen hatalmas a különbség kódolt rendszereink és a realitásként megjelenő mindennapi világunk között.
Mivel a nyugati típusú táplálkozás, hangsúlyosan szénhidrát, gabona és tejtermék alapú ezenkívül az élelmiszereket feldolgozzák és mesterséges adalékanyagokkal egészítik ki, nem a genetikai képességeinket szolgálja ki, ezért civilizációs betegségektől szenvedünk. Amint szervezetünk megkapja a hagyományos,. természetes fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat, döntően állati fehérjéből, szervezetünk ellenállóbb lesz a a betegségekre.
Robb Wolf a paleolit étrend megalkotója mindenkinek ajánlja a paleolit étrendet, aki szeretne egészségesen élni, segít elkerülni a civilizációs betegségeket.
A sovány hús, hal, zöld leveles zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a földművelés előtti őseink hosszú tapasztalata alapján egészségmegőrző szempontból tanácsos. Ebben az ősi időben ezek a táplálékok hajtották előre az emberi evolúciót. A tejtermékek, gabonák, babfélék, só, kisütött zsírok és finomított szénhidrátok, beleértve a cukrot, evolúciós értelemben "újak".
Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy ezek humán táplálkozásba való beillesztése az egészségre káros hatásokat okozhatnak, különösen serkenthetik a krónikus betegségek kialakulását.
A paleolit étkezési formában nem fogyasztanak fehér lisztet, cukrot, valamint étolajat és margarint,ezért erre az étrendre történő átálláskor tapasztalhatunk pozitív folyamatokat.A gabonák a vércukorra és az elhízásra nézve nagy terhelést jelentenek.