A paleolit táplálkozás

A paleolit táplálkozás egy étrend, a paleolitikumban élő ősemberek és a ma élő környezeti népek táplálkozását és életmódját rekonstruálta a tudomány által nem igazolt kutatásokkal.

Evolúciós szempontú étrendnek is nevezhető, mert evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás, betegségek kapcsolatát a történelemben visszamenőleg a mai legújabb tudományos kutatások segítségével.

A vadászó-gyűjtögető életmódot egy modern táplálkozási tervbe építették át.

A lényege annyi, hogy az ősember feltételezett táplálékainak fogyasztásával egy egészségesebb életmód alakítható ki.

A paleolit táplálkozás nagyon szigorú útmutatásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mit szabad fogyasztani.

paleo_tal.jpg

Amit fogyaszthatunk

  • gyümölcsök, zöldségek,
  • állati húsok, zsírok, halfélék, tenger gyümölcsei,
  • tojás
  • olajos magvakat, csonthéjas gyümölcsöket, (mandula, kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye)
  • hidegen sajtolt növényi olajokat olívaolajat, kókuszzsírt
  • gombákat

Kizárják az olyan ételeket, mint a gabonafélék, a hüvelyesek, a tejtermékek, a só, a finomított cukor és a feldolgozott olajok.

Ez nem azt jelenti, hogy őskori és ízetlen ételeket kell magunkhoz venni, hiszen középpontjában a ma elérhető, modern ételek állnak, főleg halat, fűvel táplált állatok húsát, zöldségeket és gyümölcsöket, gyökereket és diót tartalmaz.

A paleolit táplálkozást támogató emberek azzal érvelnek, hogy a paleolit kor embere nem ismerte a modern emberi popuklációkban fennálló jóléti betegségeket, mivel táplálkozása sokkal egészségesebb volt.