Paleolit táplálkozás

A paleolit táplálkozás lényege, hogy az ősember feltételezett táplálékainak fogyasztásával egy egészségesebb életmód alakítható ki.

Evolúciós szempontú étrendnek is nevezhető, mivel evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás, betegségek kapcsolatát a történelemben visszamenőleg a mai tudományos kutatások segítségével.

Az ősidők óta a természetben előforduló élelmiszerek fogyasztására összpontosít. A vadászó gyűjtögető életmódot egy modern táplálkozási tervbe építették át.

paleo_eletmod.jpg

Szigorú útmutatásokat tartalmaz a fogyasztható alapanyagokra vonatkozóan. A paleolit táplálkozással teljes értékű táplálkozást folytatunk, amely egészséges sovány húsokat, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, dióféléket tartalmaz.

Kizárja:

  • a gabonaféléket
  • hüvelyeseket
  • tejtermékeket
  • finomított sót
  • cukrot
  • keményítő tartalmú zöldségeket
  • burgonyaféléket
  • a feldolgozott olajat
  • készételeket

Ez nem azt jelenti, hogy ízetlen ételeket kell magunkhoz venni, hiszen középpontjában a ma elérhető, modern és mégis természetes ételek állnak, főleg halat, fűvel táplált állatok húsát, zöldségeket és gyümölcsöket, gyökereket és diót tartalmaz.

Az előírások szerint a tápanyagbevitel 50-60 %-ban állati eredetű és 50-40 %-ban növényi eredetű zöldség, gyümölcs legyen, és mindehhez magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalom párosuljon.