A paleolit táplálkozás irányelvei

Akik a paleolit táplálkozás irányelveit követik, az étrendjük optimális lesz, a gyógyulásban kifejtett hatása pedig gyorsabb és hatékonyabb. Lehet ettől eltérni, nem is okoz minden esetben gondot, de ha valóban szeretnék elérni a céljukat, minden paleolit étrendet választónak a következőket kell szem előtt tartani.

Soha ne egyél gabonaféléket és tejtermékeket még nagyon kicsi mennyiségben sem. A zab is gabonaféle, a kemény sajt is tartalmazhat hormonokat és természetesen tejfehérjét. A ghee szintén.

Tartózkodj továbbá a finomított cukroktól, burgonyaféléktől és a hüvelyes termésű növényektől.

Olyan ételeket egyél, amelyek csak állati fehérjét, állati zsírokat, zöldségeket és gyümölcsöket valamint kis mennyiségben magvakat és magliszteket tartalmaznak. A növényi olajok közül a kókuszzsír és olíva olaj legyen a zsiradék. Az utóbbi ne legyen több mint az állati zsírok.

20140728ez-zsir-konnyu-etelek-a1.jpg

A paleolit étrended nagyjából 65-70 % állati fehérjét és zsírt tartalmazzon. A fehérje ne haladja meg a táplálék 30% át, a zsír legalább annyi legyen mint a fehérje. A maradék 30-35 % legyen az összes többi paleónak számító étel.

A gyümölcsfogyasztás ne legyen 1 almánál több napi rendszerességgel. Ettől csak ritkán térj el, és döntően akkor, amikor érik az adott gyümölcs. Minden héjas gyümölcsöt pucolj meg, mert ártalmas méreganyagok lehetnek a külső felületén.

Csak akkor egyél, ha éhes vagy.

Akkor igyál, ha szomjas vagy. A tea és kávé lehet kivétel.

Az édesítő szerek okozhatnak panaszt. Ilyen szempontból a legjobbtól indulva a következő sorrendet célszerű figyelembe venni. Méz, stevia, eritrit, xilit.

Vitaminpótlás szükséges, ez tartalmazza a D vitamint 4.000-10.000 NE mértékben, és az omega 3 zsírsavat 1-3 g mértékben. Nézd, meg mielőtt vásárolsz, hogy olyan étrend kiegészítőt és vitamint válassz, amelyek lehetőleg nem tartalmaznak vivőanyagokat, tehát tiszták. Ellenkező esetben kellemetlen tüneteket is tapasztalhatsz.

A paleolit étrend sok gyógyszert szükségtelenné tesz. Sőt esetenként korlátozza annak betegségekre való gyógyító hatását is. Ha gyógyszereket szedsz, kérj segítséget paleolit szemléletű orvostól, miként tudod őket elhagyni, melyekre van egyáltalán szükséged.

Címkék: paleolit