A paleolit diéta

1975-ben, az elsők között Walter L. Voegtlin gasztroenterológus könyve foglalkozott  a paleolit kori étrenddel, amelyben rámutatott,  hogy a paleolit kori étrend,  javítaná a modern kori ember egészségét. Saját diétás recepteket dolgozott ki emésztési problémákkal küszködőknek.

A paleolit diéta kizárja a gabonafélék, /búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok/ hüvelyesek,/ babfélék, borsók, szója, amerikai mogyoró/ tej és tejtermékek,keményítő tartalmú zöldségek /burgonyafélék/, növényi olajok /hidrogénezett növényi olaj, transzzsír, margarin/, cukorfélék /répacukor, nádcukor, fruktóz/, a só, és a készételek fogyasztását.

paleo_paleolit_piramis.jpg

A paleolit diéta szigorú útmutatásokat tartalmaz. Teljes értékű táplálkozást folytatunk a diéta segítségével , melyben sovány fehérjék, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak szerepelnek. Ajánlott fehérje források közé tartozik a szénával táplált marha, baromfi, tojás, vadhús és hal.

Ez a diéta a mezőgazdaság megjelenése előtti táplálkozási szokásokat követi.

A szénhidrát mennyiséget a gyümölcsökből és zöldségekből fedezzük. Fontos arra is figyelnünk, hogy az étkezésünkbe minél több szint vigyünk, legyenek piros bogyós gyümölcsök, zöld leveles növények, sárgarépa, paprika, banán, citrusok. A diófélék és a magvak biztosítják az egészséges zsírokat a szervezetben.

A paleo étrend mozgalom egyik kidolgozója Dr. Loren Cordain, aki számos könyvet jelentetett meg e témában. Könyveiben az evolúciós elveket valló modern étrendi ajánlásokra fekteti a hangsúlyt.

A diétának nagy ellentábora van. Sok antropológus és dietetikus úgy tekint a diétára, mint egyfajta hóbortra. A kritikusok azzal érvelnek, hogy a halászó vadászó-gyűjtögető társadalmak azért nem szenvedtek a civilizációs betegségekben, mert más életkörülmények között éltek.

A paleolit diéta sovány húsok és egészséges zöldségek fogyasztására épül, ezért egy jó lehetőség lehet a civilizációs betegségek alkalmazása esetén.