Hogyan kezdjük el a paleolit táplálkozást?

A nyugati civilizáció több lépésben hagyta maga mögött a paleolit táplálkozást, amihez az évmilliók során adaptálódott.

A földművelés, majd a 19. század végén megjelenő nagy kalóriájú, finomított élelmiszerek cukor, fehérliszt, növényi olaj, végül a 20. század során a készételek szorították ki a hagyományos zöldség-gyümölcs-hús alapú táplálkozást.

A paleolit táplálkozást egyre több orvos ajánlja betegének.

A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csak az utóbbi tízezer évben váltak az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelent a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozója.

Kerüljük a gabonaféle, burgonya, kukorica, cukor és a nagy szénhidrát tartalmú élelmiszerek fogyasztását, és a hüvelyeseket is.

Nyugodtan fogyaszthatunk húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes mint a többi tejtermék. Egészséges táplálék a tojás is, és a zsíroktól sem kell félni.

szendi_gabor_paleo.jpg

Magyarországon Szendi Gábor a paleolit táplálkozás úttörője. Könyveiből bővebben megismerkedhetünk ezzel az ősi, egyben a mai emberiség számára újszerű táplálkozási irányzattal.

 

A paleolit táplálkozás alapelve, hogy azon alapanyagokat fogyasszuk, amit az ősember egykor. Ezt a táplálkozási formát szokás ősember diétának is nevezni.

Hogyan helyettesítsük a kenyeret talán ez az egyik legnehezebb élelmiszercsoport, aminek a kiiktatása nagy fejtörést okoz a kezdő paleósok számára. Persze lehet próbálkozni maglisztekből készített kenyérrel,ez közel sem olyan, mint egy szelet frissen sült, ropogós fehér kenyér.

Bioboltokban is elérhetőek készen paleo kenyerek pár napig eláll, egy idő után már nem is fog hiányozni a mindennapos kenyerünk.

Helyette reggelire fogyasszunk friss idénygyümölcsöt, zöldséget, este pedig akár egy tálka meleg levest.

Az áruházláncokban megvásárolható tehéntej sokak értelmezése szerint már nem tartalmazza azon tápanyagokat, amelyeket a természetes tej.

A megoldás a magtej. Boltokban kaphatunk mandula- vagy kókusztejet, de ezeket elkészíthetjük saját magunk is.

Rizs, krumpli, tészta, helyettesítése is nehéz feladat, ezt főleg zöldséggel oldható meg. Bátrabbak házi készítésű tésztával is próbálkozhatnak.

Csokit bátran fogyaszthatunk, azért nem árt az óvatosság, ellenőrizzük, hogy a csoki nem tartalmaz tejterméket, szóját, glutént és minimális a cukortartalma. Minél magasabb a kakaótartalom, annál jobb.

A főzési - sütési praktikákból is bőven kapunk hasznos tanácsokat, érdemes ezeket elolvasni.

A boltban kapható üdítőitalok helyett igyunk gyógyteákat, házilag készített turmixokat. Ha nem tudjuk elhagyni az üdítők fogyasztását, vegyünk bioboltban kapható cukor nélküli, tartósítószermentes paleo szörpöt.