Paleolit táplálkozás
A paleolit táplálkozás lényege, hogy az ősember feltételezett táplálékainak fogyasztásával egy egészségesebb életmód alakítható ki.
Evolúciós szempontú étrendnek is nevezhető, mivel evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás, betegségek kapcsolatát a történelemben visszamenőleg a mai tudományos kutatások segítségével.
Az ősidők óta a természetben előforduló élelmiszerek fogyasztására összpontosít. A vadászó gyűjtögető életmódot egy modern táplálkozási tervbe építették át.
Szigorú útmutatásokat tartalmaz a fogyasztható alapanyagokra vonatkozóan. A paleolit táplálkozással teljes értékű táplálkozást folytatunk, amely egészséges sovány húsokat, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, dióféléket tartalmaz.
Kizárja:
- a gabonaféléket
- hüvelyeseket
- tejtermékeket
- finomított sót
- cukrot
- keményítő tartalmú zöldségeket
- burgonyaféléket
- a feldolgozott olajat
- készételeket
Ez nem azt jelenti, hogy ízetlen ételeket kell magunkhoz venni, hiszen középpontjában a ma elérhető, modern és mégis természetes ételek állnak, főleg halat, fűvel táplált állatok húsát, zöldségeket és gyümölcsöket, gyökereket és diót tartalmaz.
Az előírások szerint a tápanyagbevitel 50-60 %-ban állati eredetű és 50-40 %-ban növényi eredetű zöldség, gyümölcs legyen, és mindehhez magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalom párosuljon.