Paleolit diéta

A paleolit diéta egy igen egyszerű életmód, melynek lényege, a természetben megtalálható ételek fogyasztására alapul, így kizárja a mezőgazdasággal, állattenyésztéssel létrehozott élelmiszerek fogyasztását.

Nem fogyaszthatunk kenyeret, gabonaféléket, tésztákat, tejtermékeket, cukrot és sót is csak nagyon keveset.

A paleolit diétában tiltottak a keményítőt tartalmazó zöldségek és hüvelyesek, a burgonya, a bab, a mogyoró és a borsó. A paleolit korban még nem volt mezőgazdaság és állattenyésztés, tehát csak sült húsokat, halakat, kagylókat, tojásokat, dióféléket, zöldségeket, gyökereket, gyümölcsöket, bogyókat és gombákat fogyasztott az emberiség.

paleopiramis.jpg

Kerüljük a túlságosan mesterséges zsiradékokat. A húsok közül a vadhús lenne a legideálisabb, de ezt tökéletesen helyettesíthetjük a fűvel táplált állatok húsával. Az állati zsírok használata megengedett, a feldolgozott húsok fogyasztása tilos.

Ha a paleolit étrend mellett döntünk, akkor fontos arra figyelnünk, hogy mindennap fogyasszunk húst és zöldségeket, valamint gyümölcsöket. Só nélkül megérezhetjük az ételek természetes zamatát.

Az egyetlen ital, amit a paleolit táplálkozás megenged az nem más, mint a víz. de vizet is csak akkor kell fogyasztanunk, ha szomjasak vagyunk.

A paleolit diéta egy jó lehetőség is lehet,a civilizációs megbetegedések kezelésére, mivel sovány húsok és egészséges zöldségek fogyasztására épül. Olajokat kell használnunk, melyek gyümölcsökből vagy magokból lettek kivonva (olívaolaj, avokádóolaj, kókuszolaj, mandulaolaj, mogyoróolaj.)